Filippinska geotermiska – världens 2: a största geotermiska kraftproducent

Kanske för de flesta filippinare, geotermisk är “utomjordisk”, oerhört eller kanske bara “ett inte alltför spännande ämne” att gräva på. Men vad händer om den vanliga filippinaren skulle veta att geotermisk är en billigare form av energiutveckling på så sätt att det inte kräver inköp och användning av bränsle? Och att hans land är den näst största producenten i världen nästa bara till USA? Kommer det att intressera honom?

 

Geotermisk kommer från grekiska ord geo, vilket betyder jord och terme, vilket betyder värme. Enkelt uttryckt kan “geotermisk” allmänt hänvisa till eventuell värme i marken. Det är en energi som genereras av värme som lagras i jorden, eller insamlingen av absorberad värme härrörande från underjordiska, i atmosfären och oceanerna.

 

Prins Piero Ginori Conti testade den första geotermiska generatorn den 4 juli 1904, vid Larderello torra ångfält i Italien.

 

Geothermal Education Office och en artikel från 1980 med rubriken “Den geotermiska framgångsfilmerna i Filippinerna” av Rudolph J. Birsic, publicerad i tidskriften Geotermisk energi (vol. 8, aug.-sept. 1980, s. 35-44) noterar de anmärkningsvärda geotermiska resurserna Av Filippinerna. Under världens geotermiska kongress 2000, som hölls i Beppu, Lita Prefecture i Japan (maj-juni 2000), rapporterades att Filippinerna är den största förbrukaren av el från geotermiska källor och belyser den potentiella rollen som geotermisk energi för att tillhandahålla energibehov för att utveckla länder.

 

Ur en ekonomisk synpunkt är geotermisk energi extremt priskonkurrens på vissa områden och minskar beroende av fossila bränslen och deras inneboende pris oförutsägbarhet. Det är ingen hemlighet att bränslepriset är en av de mest volatila av alla varor. Det erbjuder också en grad av skalbarhet: en stor geotermisk anläggning kan driva hela städer, medan mindre kraftverk kan leverera mer avlägsna platser som landsbygdsbyar. Detta är mycket fördelaktigt för Filippinerna eftersom det finns många avlägsna områden, särskilt i provinser.

 

Kontinuerlig forskning och utveckling skulle leda till förbättrade växter och geotermiska verksamheter. Från och med 2008 levererar geotermisk kraft endast mindre än 1% av världens energi. Fortfarande mycket långt jämfört med kraft som genereras av växter som använder naturgas och kol. I Filippinerna ger geotermisk energi emellertid redan 27% av landets totala elproduktion som genereras i kraftverk. Geotermiska kraftverk ligger på öarna Luzon, Valencia, Negros Oriental, Mindanao och Tongonan, Leyte.

bergvrmeistockholm.se

Leyte är en av öarna i Filippinerna där de geotermiska kraftverken utvecklades. Utvecklingen här startade 1977 av företaget PNOC.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *