Välja rätt vinglasögon

Att hitta rätt glas innebär sex punkter: storlek, form, design, vikt, material och estetik.

 

Glasets storlek bestäms av vilken typ av vin du tänker dricka från det. Generellt sett är röda vinklar större än vita vinglas och de som är avsedda för högkvalitativa viner är större än de som används för vardagliga viner.

 

Personligen använder jag ett kapslingsglas på 17 oz (480 ml) för vanliga röda viner och en 12 2/3 oz. (360 ml.) En för vita. I fråga om Bordeaux, och andra tanniska, fullfyllda, högkvalitativa röda, använder jag en 23 oz. (650 ml) glas som designades med Bordeaux specifikt i åtanke. Jag fyller självklart inte min Bordeaux, eller något annat vinglas, till randen. För en sak, med tanke på att en standardvinflaska endast innehåller 750 ml. Av vin, skulle det inte vara mycket kvar för någon annan att dricka om jag gjorde det, och för en annan, både glasets stora storlek och det faktum att det är bredast vid sin mittpunkt gör att vinet kan “andas” genom att ge en Bred yta av vin för att vara i kontakt med luften för att främja oxidation. Oxidation bidrar till att mjukna tanninerna av en kraftfull röd som annars annars skulle vara alltför hårda, och låter dig mer fullständigt uppleva komplexiteten och olika smaker som finns i en ädel röd. Vitt vin har å andra sidan mycket färre tanniner, och i allmänhet dra nytta inte av oxidation. Ett mindre glas är också bättre för vita eftersom de serveras kylda. Självklart tar det längre att dricka en större mängd vin, och du vill dricka upp varje glas vitt vin innan det har en chans att bli alltför varmt. Ett vitt vin som är ett undantag till dessa regler är fin vit Bourgogne, som Chablis eller Montrachet. Dessa mycket högkvalitativa vittor dra nytta av exponering för luften och serveras bäst vid temperaturen på standardröda viner, från 55 till 59 grader Fahrenheit. Beroende på kvalitetsnivån tjänar jag vanligtvis vitbourgogne och andra högkvalitativa Chardonnays i 14 4/5 oz. (420 ml) glasögon eller min 17 oz. Röda vinglas.

 

De största glasögonen är vanligtvis reserverade för fina Bourgogne. Jag använder 26 1/2 oz. (750 ml) glasögon, men jag har sett Burgundy-glasögon så stora som 31 3/4 oz. (900 ml). Men en diskussion av Burgundy-glasögon ger oss verkligen mer i form av form än storlek. Bourgogne är en ganska delikat och mycket aromatisk röd. Bourgogne är, som Bordeaux, vanligtvis fullformad glasögon utformad speciellt för den. De är ballongformade: väldigt bred i mitten, men avsmalnande upp till en relativt smal öppning vid fälgen. Den breda mitten skapar en stor yta för att doften ska vika upp, medan den smala toppen håller den underbara Bourgognebuketten i glaset, vilket förhindrar att den sönderfaller så att du kan njuta av det.

 

En annan typ av unikt formad vinglas är champagneflöjten. De har smala, långa skålar för att förhindra att deras bubblor sprider sig snabbt. Tulpanformade Champagneflöjter är bättre än raksidiga eller trumpetformade, eftersom den smalare munen, som i fallet med de flesta vinglas, tjänar till att koncentrera buketten inuti glaset. I form av form i allmänhet föredrar jag diamantformade glasögon. De ser bra ut, och en fördel med diamantdesignen är att det är lätt att se var glasets bredaste punkt är, vilket är den punkt som ett vinglas ska fyllas på.

dinfnsterputsstockholm.se

Så långt som designen går, är traditionella, långstammade glasögon definitivt att föredra för ständiga glasögon. Stammen tjänar flera viktiga funktioner. Först, genom att lyfta glaset upp ur bordet, låter du se färgen på vinet. För det andra gör det lättare att virvla vinet i glaset för att lufta det och få en uppfattning om hur mycket kropp vinet har när det droppar tillbaka ner på glasets sidor. För det tredje är det ett bekvämt handtag som hindrar din hand att värma upp vinet och fingrarna smutsar upp glaset.

 

Vikt och balans är också viktiga eftersom du vill ha ett glas som känns bra i handen. Detta är ett subjektivt område, men jag tycker inte om tunga vinglas, så jag föredrar de som är gjorda av tunt glas. En tunn kant är också trevligare att dricka från. Det är emellertid en nackdel för tunt glas, men det kan leda till besvär och ökade kostnader: det spånar och bryter lätt. En väg runt detta problem är att köpa glas förstärkta med titan snarare än bly. Titanvineglas är inte bara mer hållbara än sina blytade motsvarigheter, de är också ljusare och bibehåller tydligheten bättre.

 

När det gäller material vill du definitivt gå med fin österrikisk eller tysk kristall. Det är verkligen inte så dyrt som det låter. Du kan få vacker, elegant, maskingjord kristall från stora namnproducenter till rimliga priser, speciellt om du handlar på Internet. Självklart tenderar deras övre delen av handbräda glasögon att vara väldigt dyr, men det är inte nödvändigt att betala en premie när du kan få mycket fina glasögon för mycket mindre, inklusive titanerna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *