Industrial Wood Routers: Ska du köpa en CNC-modell eller en standardmodell?

De senaste 40 åren har sett den industriella träbearbetningsmaskinen omdefinierad. Så sent som på 1970-talet var de flesta högkvalitativa träskärmaskiner golvstående modeller som drivs genom en kombination av automatiserad mekanik och mänsklig manipulation. När det gäller routern används dessa maskiner (t ex dykrouter) fortfarande idag. Men de är inte routrarna som de flesta träarbetare föredrar. De flesta träarbetare föredrar datorer som är numeriskt styrda (CNC), vars skärhuvuden drivs av en programmerbar dator.

Fördelarna med CNC-versioner

Med avseende på prestanda erbjuder en CNC-version minst fyra fördelar som de flesta standardmodeller inte gör:

Stort skärbord som rymmer flera stycken samtidigt

Potential att skära på fem axlar

Utmärkt repeterbarhet över stora produktionsleder

Klippkapacitet lämplig för höghastighets konfigurationer

Dessa fördelar är ansvariga för de mest kända egenskaperna hos CNC-maskiner: enastående skärprecision, imponerande skärhastighet och eliminering av dåliga skärningar. Ännu bättre, dessa fördelar uppnås genom en grundläggande, fyrdelad produktionsprocess:

 

Designa stycket som kommer att klippas

Inför designen i en solid CAD-modell

Konvertera modelldata till maskinens programmeringsspråk

Styrning av maskinens funktion, eftersom den ger konstruktionen

När det gäller bearbetningsprocessen erbjuder en CNC-routers datorstyrda skärhuvuden träbearbetningsföretag minst fyra fördelar att standardversioner inte gör det:

Betydande minskning av mänskligt fel

Kortare träningstid för att nå expertanvändarens status

Mer arbetsutrymme (en CNC-modell kan ersätta flera vanliga)

Möjlighet att få en person att övervaka mer än en CNC-router

Kombinerade med prestanda, dessa fördelar gör en CNC-modell till den mest föredragna industriella trärouteren. Men det är inte överlägsen en standardmodell i alla kategorier, särskilt kostnad.

Trädfällning Stockholm

Fördelarna med standardversioner

Standard industriella modeller saknar produktionskapaciteten hos sina datorstyrda motsvarigheter. Men de erbjuder följande fördelar som CNC-routrar inte gör:

Betydligt lägre köpeskilling

Lägre reparationskostnader och underhållskostnader

Betydligt mindre fotavtryck

Producera aldrig ett fel på felaktiga bitar på grund av ett programmeringsfel

Om din produktionsbehov inte kräver att du uppgraderar till en datorstyrd industriell trärouter, kan du använda en standard som det bästa alternativet. Dessutom eliminerar kostnaden för att köpa en CNC-modell, det sparar också kostnaden för reparation och underhåll. Under en period av flera år kan kostnadsskillnaden mellan att köpa och driva en standardversion, och att köpa och driva en CNC-version, kunna vara hundratusentals dollar.

Slutsats

När det gäller teknik, användarvänlighet och produktionskapacitet är industriella CNC-modeller överlägsen standard industriella modeller. Men om en standardversion uppfyller dina behov kan det vara ett löpande slöseri med att köpa en CNC-modell. Om du behöver en CNC-modell, men priset överstiger din utrustning, kan du köpa 30% eller mer av det nya klistermärket.

trdfllningistockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *