Solenergifakta

Denna artikel kommer att ta upp några av de mest spännande solenergifakta. Solenergi är i allmänhet en av de mest ekologiskt sunda och önskvärda energikällorna dessa dagar. Låt oss gå med det uppenbara. Solkraft har funnits sedan tidens början. Det har använts av mikrobiella, växt- och djurliv som en primär energiförsörjning. Växter som använder fotosyntes skapar nästan all mat på jorden och ligger vid basen av livsmedelskedjan. Dessutom är de fossila bränslen som vi förlitar oss på så tungt idag skapade från växter och djur som levde länge sedan. Bara under senare tid har människor lyckats fånga solenergi så att den kan utnyttjas när som helst på dygnet och i alla väder, lagras och överförs.

Årligen absorberar jordens atmosfär 3,85miljoner exajoules energi från vår sol. Det här med stor sannolikhet betyder inte mycket för dig, men i jämförelse är hela användningen av elektrisk energi av alla människor idag runt om i världen bara 56,7 exajoules per år. Detta indikerar att jorden inom några timmar tar emot mer energi från solen än människor förbrukar under ett helt år! Solenergi är en anmärkningsvärd ren energiförsörjning, helt enkelt för att, i motsats till fossila bränslen, utnyttjar denna typ av energi inte utsläpp av koldioxid eller andra typer av skadliga toxiner i miljön. Vidare samlas solenergi upp genom nästan alla livsformer. Du har nästan säkert aldrig sett en reptil samla trä för att starta en eld, men du har troligtvis sett en som ligger på en sten för att absorbera solenergi. Solenergi är förmodligen det mest miljövänliga alternativet för energi som uppnås just nu.

Kanske kanske du undrar vad exakt solenergi kan göra för vår miljö. Varje år förbrukar människor 467 exajoules energi genom att använda flera huvudkraftkällor: bränna kol, bensin och olja, tillsammans med “gröna” källor som vind, sol och vattenkraft. Men om vi kunde fånga bara 10% av solens energi skulle vi ha kapacitet att ersätta alla fossila brännskällor och ha tillräckligt med utrymme för tillväxt. Utan tvekan tydar solenergifakta på så sätt hur mycket bättre solenergi är för miljön och hur stor potentialen är för solenergiutveckling.

Med tanke på att du har sett några av de mest anmärkningsvärda solenergifakta och nu har en förståelse om vad solenergi kan göra för miljön, skulle du förmodligen vilja veta precis exakt vad solenergi är. För att uttrycka det enkelt är solenergi värmen och ljusenergin som utsänds från solen. Solen genererar ständigt stora mängder energi i vårt solsystem. Cirka 30% av solens energi som når jorden dras omedelbart av atmosfären och ytterligare 20% absorberas i atmosfären. Men cirka 50% av energin når faktiskt jordens yta, där den bränner fotosyntesen i växter, bibehåller både heta tropiska och varma tempererade klimat, upprätthåller temperaturen i havet och håller i allmänhet vår planet levande. Allt detta uppnås utan att förorena eller förstöra naturresurser.

Många människor förstår inte hur solenergi fungerar på den tekniska nivån, och så undrar de just vad solenergi ska ge till sina hem, företag och samhällen. Under de senaste tre decennierna har solenergiteknik utvecklats i en snabb takt. Solenergi samlas i ett antal stora kraftverk i USA, Spanien, Australien och i andra nationer, där den levererar ström direkt till elnätet. Detta innebär att otaliga hus runt om i världen redan får elektrisk kraft som alstras av solen. En av flera mindre kända solenergifakta är att solenergi också kan användas i betydligt mindre omfattning. Solpaneler på hushåll och företag kan säkert skapa en procentandel (eller möjligen allt) av den kraft som dessa byggnader måste ha. I en mindre skala används solpanelsystem i Indien och Indonesien för att desinficera vatten, och kompakta solbrännare och ugnar används ofta för att laga mat i andra delar av världen. Solenergi kan användas för att driva praktiskt taget alla procedurer du kan visualisera, från storskalig kraftproduktion för städer och städer för att koka en enda vattenkanna.

solpaneleristockholm

Vad som gör alla dessa olika användningsområden möjligt är utvecklingen av solenergisystem. Du kommer att märka två standardvarianter av solenergiteknik som idag används: Solvärmeenergi (STE) och solceller (PV) energi. Solvärmekollektorer utnyttjar bara värme eller värmeenergi som alstras av solen. Denna värmeenergi används i allmänhet för att värma vatten som i sin tur lätt kan lagras och användas för vanliga dagliga krav eller pipes till ett hushållsuppvärmningssystem. STE kan lagras genom att värma upp eller aktivera en termisk massa som är konstruerad för att fortsätta att utstråla hea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *