Branch Accounting – Förstå grunderna

Branching Out

 

När ett företag, oavsett vinst eller vinstdrivande, växer eller strategier för expansion, öppnar det vanligtvis ytterligare platser. Banker, kaféer, stormarknader, stormarknader, restauranger, skönhetssalonger, flygbolag och till och med statliga kontor kan fungera på mer än en plats, inhemsk eller utländsk, för att tillgodose behoven hos sina kunder eller kunder.

 

Sådana ytterligare platser kan antingen vara i form av en byrå eller en gren.

 

Filial eller byrå?

 

Beroende på målen kan företaget anta formen av antingen en filial eller en byrå. Båda är en del av en central organisation och medan de utför verksamhet borta från sitt hemkontor är de inte en separat juridisk person från den senare.

 

Huvudskillnaden mellan de två ligger i deras grad av självständighet eller självständighet. Ett försäljningsagentur lagrar exempelvis inte inventarier, men visar bara varor, tar order och arrangerar leverans av varorna. Med andra ord agerar byrået bara på hemmakontorets vägnar (H.O.), där den senare hanterar övriga aspekter av verksamheten som inköp av varor, reklam och beviljande av kredit.

 

Grenen har emellertid en större grad av självständighet och arbetar därmed mer oberoende av hemmakontoret än byrån, främst i följande aspekter:

 

Tillhandahållande av ett bredare utbud av tjänster till kunder eller kunder

Utövande av större beslutsfattande

Hantering av flera aspekter av affärsverksamheten, som lager av lager, fyllning av kunders order, kredit och insamling

Underhåll av ett separat bokföringssystem

Separat Branch Accounting System

 

Avspeglar denna större grad av autonomi, filialen håller vanligtvis sitt eget separata bokföringssystem, medan byrån inte gör det. Det är faktiskt hemkontoret som registrerar alla byråtransaktioner i det tidigare redovisningssystemet.

 

Sådan underhåll av separata bokföringsregister av filialen och hemmakontoret underlättar effektivare kontroll över verksamheten och gör det möjligt för toppledningen att bättre bedöma filialprestanda och göra strategiska affärsbeslut för företaget.

 

Redovisning av filialer

 

De bokföringstransaktioner som registreras av filialen är generellt av följande typer:

 

Externa transaktioner eller transaktioner med parter utanför företaget som juridisk person (t ex kunder, leverantörer, fordringsägare, elföretag)

Interna transaktioner

Inom grenen

Med andra grenar av företaget

Med hemmakontor

bokföring

Registreringen av filialen av sina externa transaktioner och de som av natur påverkar endast filialen (det vill säga interna transaktioner inom filialen) görs med hjälp av regelbundna konton och journalposter. Vid registreringen av filialens transaktioner med H.O. måste emellertid vissa företagskonton skapas och användas. Likaså brukar branschbranschens transaktioner eller transaktioner med filialen med en annan filial oftast genomgå eller rensas genom H.O. Med hjälp av bolagets konton.

Vid utgången av räkenskapsperioden förbereder filialen egna räkenskapsredovisningar utifrån saldot på sina konton, men endast för interna rapporteringsändamål. Dessa finansräkenskaper måste fortfarande kombineras med H.O. För externa rapporteringsändamål, på ett sådant sätt att de resulterande rapporterna speglar företagets ekonomiska situation och resultat av verksamheten som en enda enhet.

 

Intra-företagskonto

Vid tidpunkten för upprättandet av filialen skapas följande typiska företagskonton i bokföringen av konton eller filialer av filialen och hemmakontoret:

Branch Böcker av konton

“Hemkontor” -konto

Hemkontor Böcker av konton

“Investment in Branch” -konto (ett konto för varje filial)

 

Intäkterna “Hemkontor” och “Investeringar i filialer” är ömsesidiga konton, vilket innebär att de är omvänt relaterade till eller motsatta varandra. Kontot “Hemkontor” har ett normalt kreditbalans, medan kontot “Investering i filial” har en normal debitbalans. Oavsett vilken auktoriserad transaktion som är registrerad i ett konto borde också spelas in i det andra kontot. Under förutsättning att alla transaktioner registreras, ska båda kontona ha samma eller lika balans.

Kontot “Hemkontor” visas i aktiesektionen i filialens balansräkning, medan kontot “Investering i filial” visas i tillgångssektionen i H.O. balansräkning. I samband med utarbetandet av bolagets helhetsredovisning elimineras dessa bolagsredovisningar eftersom de avser interna aktiviteter som inte berör de externa användarna av rapporterna.

Vanliga företagsinterna transaktioner

Följande är de vanligaste transaktionerna mellan filialen och H.O. Vilka spelas in av båda, med hjälp av de ovannämnda bolagskontona

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *